Sangs største mirakel

VIETNAM: Da Sang som kun 14-årig blev kristen, begyndte et årti med vold og trusler fra hans far. Det afholdt dog ikke Sang fra at tage på bibelskole, og i dag rejser han rundt og fortæller om troen på Jesus i nogle af Vietnams bjergområder. Sangs største mirakel er dog, at hans far nu er blevet kristen.

 

Som kun 14-årig trodsede Sang* sin far og dennes ønsker for hans liv: Som den første i sin familie blev han kristen.

Familien er fra Hmong-stammen, der traditionelt er animister og tror, at både levende og livløse objekter er besat af forskellige ånder, som enten kan hjælpe eller skade mennesker. At vende sig bort fra denne tro kan opleves som et forræderi mod ens eget folk – og derfor reagerede Sangs far kraftigt på hans omvendelse.

”Han var vred og forbød mig at gå i kirke. Jeg gjorde det alligevel, hvis han ikke var hjemme. Han ville også have mig ind i militæret, men de accepterer ikke kristne – så han slog mig for at få mig til at opgive min tro,” fortæller Sang.

Sangs far skiftede taktik

Sang holdt dog fast ved sin kristne tro, og så skiftede hans far taktik: Han slog Sangs mor med en stok, indtil hendes krop blev hævet og blå.

”Min bror og jeg forsøgte at stoppe ham, og så råbte han efter hende: Du er ubrugelig! Jeg sagde, at du skulle stoppe din søn fra at gå i kirke, men du gjorde oprør mod mig! Min far var ikke klar over, at min mor i virkeligheden støttede mig i at være kristen, og at hun selv ønskede at konvertere, men ikke turde af frygt for ham."

På et tidspunkt var Sangs far så vred, at han truede sin familie med et haglgevær.

”Han sagde, at han ville dræbe os alle. Min bror tog haglgeværet fra ham og ødelagde det, hvilket gjorde min far så rasende, at han endevendte inventaret i vores hus og ødelagde nogle af væggene."

På vej på bibelskole

Sang flyttede til en anden by for at tage en uddannelse som farmaceut. I sin studietid mødtes han et par timer hver uge med præsten i den kirke, hvor han var begyndt at komme.

”Da jeg var færdiguddannet, fortalte jeg ham, at jeg havde et ønske om at arbejde fuld tid med kirkeligt arbejde. Han introducerede mig derefter til en bibelskole for huskirker i det nordlige Vietnam, der har satellitklasser i bjergområderne,” forklarer Sang, som også fortalte sin far om denne mulighed.

"Han blev rasende og slog min mor med en stol, mens han krævede, at hun skulle ringe til mig for at få mig til at komme hjem. Hvis ikke jeg kom hjem, ville han dræbe hende eller mig. Og hvis han ikke kunne dræbe mig, ville han dræbe sig selv. Han ringede også selv til mig og truede mig."

Det hele værd for Guds rige

Sang lod sig dog ikke stoppe af truslerne og blev en del af den første gruppe studerende på satellitbibelskolen i den by, hvor han havde uddannet sig til farmaceut.

”Forløbet varede to år, og hver måned havde vi en uge, hvor vi mødtes fysisk for at få undervisning, mens vi i de andre uger fik læseopgaver og andre materialer at arbejde med derhjemme,” siger Sang, som afsluttede bibelskolen i 2016 og derefter fik ansvaret for en gruppe teenagere i en kirke nær sit barndomshjem.

"Jeg er også en form for lokal missionær. Jeg rejser til forskellige landsbyer i vores provins, hvor jeg ved, at ingen før har hørt om troen på Jesus. Og jeg opfordrer dem til at finde en kirke at komme i, da jeg ikke kan besøge dem så ofte."

Sang bor i et bjergrigt område, og derfor er en motorcykel det bedste transportmiddel.

"Det er ikke et problem at rejse på motorcykel på hverken stenede, støvede eller mudrede veje. Det er risikabelt, ja - men det bekymrer mig ikke så meget. Det er det hele værd for Guds rige," fastslår han.

Det største mirakel

Selv om Sang havde afsluttet bibelskolen og var i fuld gang med kirkeligt arbejde på sin hjemegn, blev hans far ved med at være efter ham, og den konstante vrede gjorde ind imellem Sang nedtrykt.

"Nogle gange har jeg været skuffet og træt og spurgt mig selv: Hvorfor adlyder jeg ikke bare min far og får et lettere liv? Men hver gang jeg overvejede at give op, tænkte jeg på, at hvis jeg døde, ville jeg være fuld af fortvivlelse og uden håb. Så jeg samlede mig igen og fortsatte med at følge Jesus – mens jeg sagde til mig selv, at hvis jeg dør, vil jeg dø i og for Kristus."

Sangs far ganske vist Sangs største forfølger, men:

”Han er også mit største mirakel,” erklærer Sang.

”I 10 år blev han ved med at lægge et stort pres på min mor og mig, men i 2021 blev både han og min mor kristne. Han sagde, at han var forbløffet over den store forvandling, der var sket i mig, siden jeg kom hjem fra bibelskolen. Jeg ved, at Gud er god, for han har arbejdet med dig, sagde han – og det fik ham til at beslutte at blive kristen. Gud er virkelig det umuliges Gud.”

* navnet er ændret af sikkerhedshensyn

 

Artiklen er også udgivet i vores blad i maj 2024